Nene Hatun Hayatı – Erzurumlu Nene Hatun’un savaÅŸ sonrası hayatı, fakirlik ve çaresizlikle geçti

Osmanlı tarihinin önemli savaÅŸlarından “93 Harbi” diye adlandırılan, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında genç yaÅŸta gösterdiÄŸi büyük kahramanlıkla simge haline gelen Erzurumlu Nene Hatun’un savaÅŸ sonrası yaÅŸadığı fakirlik ve çaresizlik yılları, CumhurbaÅŸkanı Ä°smet Ä°nönü’ye yazdığı…
Osmanlı tarihinin önemli savaÅŸlarından “93 Harbi” diye adlandırılan, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında genç yaÅŸta gösterdiÄŸi büyük kahramanlıkla simge haline gelen Erzurumlu Nene Hatun’un savaÅŸ sonrası yaÅŸadığı fakirlik ve çaresizlik yılları, CumhurbaÅŸkanı İsmet Ä°nönü’ye yazdığı dilekçedeki ifadelerle bir kez daha gün yüzüne çıktı.Nene Hatun 1857 yılında Erzurum’da doÄŸdu. 93 Harbi’nde (8 Kasım 1877) Aziziye Tabyası’nın savunulmasında yer aldı. Åžubat 1955 tarihinde Türk Kadınlar BirliÄŸi tarafından yılın annesi seçildi ve 22 Mayıs 1955 tarihinde de zatürreden vefat etti. Nene Hatun, Türk tarihinin kadın kahramanları içerisinde yer almasına raÄŸmen hayatının önemli bölümünü sosyal ve ekonomik sorunlar içinde geçirdi. Bu durum hem kendi ifadelerinde hem de devletin arÅŸivlerinde bulunan belgelerle ortaya konuldu. Tarih araÅŸtırmacıları da 93 Harbi’nin kahramanları içerisinde yer alan Nene Hatun’un içler acısı halini ortaya koyan tespitlerde bulundu. 19. baskısı yapılan “Efsane Kadın Nene Hatun” romanının yazarı M. Talat Uzunyaylalı, “Her ne kadar ahir ömründe kıymeti bilinmiÅŸ de olsa Nene Hatun’un ömrü fakirlik ve çaresizlikle geçmiÅŸtir. Nitekim dönemin CumhurbaÅŸkanı Ä°smet Ä°nönü’ye dilekçe yazarak içinde bulunduÄŸu fakirlikten kurtulmak için yardım istediÄŸiyle ilgili bir belge de ortaya çıkmıştır. BaÅŸbakanlık Cumhuriyet ArÅŸivinde yer alan ve 18.08.1943 tarihli dilekçede; Nene Hatun, kendisi gibi savaÅŸ gazisi olan Name Hanım ile birlikte içinde bulundukları durumu dile getiriyor ve yardım istiyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı Ä°nönü’ye yazılan ve yürekleri sızlatan dilekçe

“Reis-i Cumhurumuz Milli Åžef Ä°smet Ä°nönü’nün Yüksek Huzuruna DileÄŸimizdir” diyerek baÅŸlayan dilekçede Nene Hatun, “Bizler, 93 Osmanlı-Rus harbinin Erzurum civarında Aziziye Tabyası’nda vuku bulan meÅŸhur savaşın kahramanıyız. O tarihi günde Türk kahramanlık ve hamasetinin sembolü olan bizler, bu çok eski düşmanımızı vatanın harimi ismetinden sökerek atmış ve göklere kadar çıkan zafer destanı yapmıştık. Bu ulu güne layık derecede kıymet ve ehemmiyet verildiÄŸi halde, maalesef biz canlı timsallerine gereken kadirÅŸinaslık gösterilmiyor. Aziziye zaferi, tarihin pek az kaydettiÄŸi bir mucizedir. Bu mucizenin yarattığı varlık sayesindendir ki, vatanımızın en mühim parçası ve Åžarkın müstesna bir kilidi mesabesinde bulunan güzel Erzurum’un müstekreh düşmanın mülevves çizmesiyle çiÄŸnenmesinden kurtarmış ve ahlafa ebedi bir yadigar bırakmıştır. Bu ölmez zaferin yadigarı bizler, her birerlerimiz doksanar yüzer yaşındayız. Hiçbir sığınacak yerimiz ve tutunacak hiçbir desteÄŸimiz yoktur. Belediyenin ayda 4 lira maaÅŸtan baÅŸka bir ÅŸey görmüyoruz. Geçen sene birer meccani ekmek veriyorlardı, bu sene o ekmeÄŸimizi de kestiler. Åžimdi aç ve muhtaç bir vaziyetteyiz ve dileniyoruz. Bizlere icab eden nakti ve fiili yardımın yapılarak bu çetin ve acıklı vaziyetten kurtarılmaklığımızı yüksek ve derin saygılarımızla diler ve arz ederiz” dedi.

“Ä°nsaf edin, 4 lira ile ben ne yapabilirim?”

Bu arada Akın AktaÅŸ’ın, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi’nde yayınlanan ve “Sosyal Yardımlar BaÄŸlamında ‘Nene Hatun- Kara Fatma’ Analizi” baÅŸlığıyla yaptığı araÅŸtırmada, 1943 tarihli Nene ve Name Hanım tarafından CumhurbaÅŸkanı Ä°smet Ä°nönü’ye yazılan dilekçeden bahsedilerek, “Nene ve Name Hanım’ın gönderdiÄŸi bu dilekçe neticesinde herhangi bir sonuç alınamamıştır. Nene Hatun ve Name Hanım’ın çaresizlikleri kendisiyle yapılan röportajlarda açıkça ortaya çıkmıştır. Bahsi geçen yazının üzerinden yıllar geçmesine raÄŸmen Nene Hatun ve Name Hanım’a çok ciddi bir yardım olmamıştı. MaaÅŸ baÄŸlanması hususunun araÅŸtırılması için gönderilen mülkiye müfettiÅŸinin olumsuz görüş bildirmesi ise Nene Hatun’u büsbütün zora sokmuÅŸtu. Gazete muhabirlerine ‘Ä°nsaf edin, 4 lira ile ben ne yapabilirim?’ deyince almış olduÄŸu 4 liralık yardım kesilmiÅŸti. Yapılan itirazlar ve yaÅŸanan geliÅŸmeler neticesinde öncelikle Nene Hatun’un bakım evine alınarak bakımının üstlenilmesi düşüncesi Erzurum Belediyesi Meclisi’nde görüşülmüş fakat Nene Hatun evinden ayrılmayı kabul etmemiÅŸtir. Kendisine yapılacak yardımların evinde yapılmasını istemiÅŸtir. Böylelikle Nene Hatun’un kesilen maaşı Erzurum Belediyesi tarafından 25 liraya çıkarılmış ve sürekli hale getirilmiÅŸtir” ifadeleri kullanıldı.

“Siyasi konjonktürün etkisi yadsınamaz”

Akın Aktaş, araştırmasının sonuç kısmında tarihi karakterlerin dilenecek vaziyete gelmelerinin yaşadıkları toplum için bir utanç kaynağı olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Bakıma muhtaç iki kadının yardım çığlıklarını görmezden gelen devlet yapısı, tarihin unutulmaz hafızasına kaydedilmiÅŸtir. Nene Hatun ve Kara Fatma, Türk Tarihi’nin kadın kahramanları içerisinde yer almasına raÄŸmen hayatlarının büyük bölümünü sosyal ve ekonomik sorunlar ile geçirmiÅŸlerdir. Bahsi geçen iki Türk kadının maaÅŸ sorunları baÅŸta olmak üzere sorunlarının çözülmesinin arkasında siyasi konjonktürün etkisi, yadsınamaz bir gerçektir.”

Bir kahramanlık timsali ve Türk kadını Nene Hatun

Erzurum kent merkezine 25 kilometre mesafede yer alan Çeperli köyünde doÄŸan Nene Hatun, 16 yaşındayken Erzurumlu Mehmed Efendi ile evlenerek Erzurum TaÅŸmescit Mahallesi’ne gelin gitti. Nene Hatun, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşına 22 yaşında gencecik bir anne olmasına raÄŸmen “Bu bebeÄŸi bana Allah verdi, ona Allah bakar” diyerek bebeÄŸini beÅŸikte bırakıp Erzurum halkıyla cepheye koÅŸtu. Genç yaÅŸta gösterdiÄŸi büyük kahramanlıkla gönüllerde taht kuran ve Türk kadınının kahramanlığının simgesi olan Nene Hatun’un bugün de dillerden düşmeyen bu cesareti nesilden nesle aktarılıyor. Cumhuriyet döneminde “Kırkgöz” soyadını alan Nene Hatun’un 4’ü erkek, 2’si kız 6 çocuÄŸu dünyaya geldi. Ä°lk çocuÄŸu Nazım’ı ve sonradan doÄŸan iki oÄŸlunu 1. Dünya Savaşı’nda ÅŸehit veren Nene Hatun, yakalandığı soÄŸuk algınlığı ve zatürre nedeniyle kaldırıldığı Numune Hastanesinde 22 Mayıs 1955’te vefat etti. – ERZURUM

Kaynak: İHA

erzurumderi-iletisim-adresi-1 Nene Hatun Hayatı - Erzurumlu Nene Hatun'un savaş sonrası hayatı, fakirlik ve çaresizlikle geçti

Misyonumuz

Türkiye İçin Çalışıyoruz

Erzurum Deri Tekstil kurulduğu 1967 yılından beri başta Erzurum olmak üzere Türkiye’nin başlıca büyük hazır giyim müşterilerine Kuzu Derisi Ve Terzilik kumaştan mamul konfeksiyon ürünleri imalatını gerçekleştirmekte, tecrübeli, uzman ve kalite anlayışı, sürdürülebilirlik anlayışı, iş ahlakı ve sosyal sorumluluk bilinci ile faaliyetlerine devam etmektedir. Rahmetli Babam Lütfullah Müfit KIRKKILIÇ’ın vefatından sonra yılların emeğini devam ettirmeye kararlı şekilde devam ettirmeye çalışmaktayız.

Misyonumuz & Vizyonumuz

Misyonumuz

Müşterilerine, yenilikçi tasarımlarını kaliteli, esnek, hızlı ve çözüm odaklı anlayışla sunan; sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk bilincine sahip, moda ve hazır giyim sektöründe öncü stratejik ve sorumlu tedarikçi ortağıyız.

Vizyonumuz

Dünya Hazır Giyim sektöründeki markaların tercih ettiği, hızlı moda tedarikçisi olmak için çabalamakktayız

Temel Hedeflerimiz

  • En önemli kaynağımız insan kaynağıdır.
  • Amacımız sürekli geliÅŸmek için kaynak yaratmaktır.
  • Ãœstün iÅŸ ahlakı ve dürüst çalışma ilkelerine uymak varlığımızın taşıdır.
  • Kararlılık ve zamanında karar alma vazgeçilmez davranış biçimimizdir
  • BaÅŸta mutabık kalınan müşteri taleplerine uymak.
  • Ãœrün güvenliÄŸini sürekli kılmak, risklerin azaltılmasını saÄŸlamak.
  • Güvenilir ve uzun vadede dayanıklı ürünler üretmek.
  • Tüm iliÅŸkilerimizde iyi niyetli,ÅŸeffaflığı ve dürüstlüğü esas alırız.
  • Bildiklerimizle yetinmeyip sürekli öğrenmeye açığız.
  • BaÅŸarının anahtarının verimli, disiplinli ve planlı olarak çalışmak olduÄŸuna inanırız.
  • Zoru hedefler ve hiçbir ÅŸeyin imkansız olmadığına inanırız.
  • Milli ve manevi deÄŸerlere saygı gösteririz.Türkiye’m için çalışıyoruz sloganı İle bütünleÅŸiriz.
  • Topluma karşı sorumluluk duygusu taşır, çevreye karşı duyarlıyız.
  • Müşterimiz velinimetimizdir.
  • Dürstlüğümüz Ä°le Reklama Ä°htiyacımız Yokdur.

DeÄŸerlerimiz

  • Sürdürülebilir
  • Paylaşımcılık
  • Çevik
  • Åžeffaf
  • Ä°zlenebilir
  • Sorumluluk Sahibi
  • Çalışan Memnuniyeti
  • Güvenilir
  • Sosyal Sorumluluk
  • Yenilikçi
  • Ä°yi Dinleyici
  • Esnek
  • Sonuç Odaklı
  • Açık Fikirli
  • Sorumlu
  • EriÅŸilebilir

Ä°letiÅŸim Bilgilerimiz

Erzurum Deri Ailesi Olarak Bizimle Kolayca İletişime Geçmek İçin Whatsapp Ve Facebook & instagram Ve İşyeri Adresimiz

Whatsapp Ä°letiÅŸim Adresimiz

Emre Kırkkılıç : 0532 401 00 02

Eren Kırkkılıç : 0535 517 75 25

İş Yeri Adresimiz : Lalapaşa Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Gemalmaz Çarşısı No 7 Yakutiye / Erzurum Erzurum Deri

Resmi Web Adresimiz

www.erzurumderi.com.tr

https://www.erzurumderi.com
https://www.erzurumderi.online
https://www.erzurumderi.xyz

Facebook Hesabımız

https://www.facebook.com/erzurumderi

İnstegram Hesabımız

https://www.instagram.com/erzurumderi.com.tr
erzurumderi-iletisim-adresi-1 Nene Hatun Hayatı - Erzurumlu Nene Hatun'un savaş sonrası hayatı, fakirlik ve çaresizlikle geçti

Deri ceket boyama iÅŸleminin en önemli görevi şık bir görünüm elde etme amacından ziyade deri ceketiniz korumaktır. Bütün giyim eÅŸyaları gibi deri ceketlerde zamanla yıpranıp, formunu kaybeder. Derinin cildi aşınabilir, çeÅŸitli kırışıklıklar oluÅŸabilir veya katlama izleri meydana gelebilir.

Ve tüm bu olumsuzluklar deri ceketinizin ömrünü azaltır. Ancak bunun önüne geçmek tamamen sizin elinizdedir. Ayrıca farklı farklı deri ceket boyama işlemleri (renk değiştirme, karartma, çizgileme, gölgeleme vb.) ile deri ceketiniz daha değişik görünümlere de kavuşturabilmeniz mümkündür.

Deri ceket boyama iÅŸi Ã§ok fazla dikkat ve itina ister. Yanlış yapılan bir iÅŸlem derinin formunu kaybetmesine, deri üzerinde tabaka oluÅŸmasına, deri ceketin boyasının akmasına ve kötü bir görünüme sahip olmasına sebebiyet verebilir.

Deri ceket boyama iÅŸlerinizi mutlaka bu konuda tecrübe sahibi kiÅŸi ve iÅŸletmelere yaptırmalısınız. Erzurum deri olarak hem sektörel tecrübemizle hem de itinalı ve kaliteli çalışmalarımız ile deri ceket boyama konusunda da her zaman hizmetinizdeyiz.

Deri ceket boyama ile alakalı hizmet verdiÄŸimiz belli baÅŸlı konuları aÅŸağıda inceleyebilirsiniz.

Boyama

Uzun süreli kullanımdan dolayı yıpranan ve boyanması gereken deri ceketiniz boyama, fırınlama ve cilalama aÅŸamalarından geçerek yepyeni bir görünüme kavuÅŸacaktır. Deri ceket boyama iÅŸlemi deri yüzeyinde zamanla oluÅŸan çatlakları da önleyecektir.

Renk deÄŸiÅŸimi

Deri ceketinizin renk değişim işlemlerini gönül rahatlığıyla bize yaptırabilirsiniz. Son derece profesyonel yapılan renk değişimi sayesinde bambaşka bir deri cekete sahip olacaksınız. Ancak özellikle belirtmemiz gerekir ki renk değişimi işlemleri çok tavsiye ettiğimiz bir çalışma değildir. Dönüşü olmayan boyama hatalarından kaynaklanan deformasyonlarda çok daha faydalı olmaktadır.

Karartma

Açık renk deri ceketinizin istediğiniz bölgesi, parçası veya tamamı daha koyu tonda renkler kullanarak karartma işlemine tabi tutulur. Uygun bölge ve parçalarda yapılan karartma işlemi deri celketinizi yeni bir hava katacaktır. Alttaki resimde omuz bölgesine yapılmış karartma uygulamasının örneğini görebilirsiniz.

Çizgileme

Genellikle açık renk deri ceketlerde uygulanan çizgileme türü deri ceket boyama işlemi deri ceketinize çok başka bir hava katacaktır. Dikiş bölgelerine yapılan ince boyama ile ceketiniz yepyeni bir görünüme kavuşabilir.

Gölgeleme

Deri ceketinizde yapılacak olan gölgeleme işlemi, karartma ve çizgileme işlemleri ile hemen hemen benzerlik göstermektedir ancak deri ceketinizin tamamı üzerinde uygulanmaktadır.

erzurumderi-whatsapp-iletisim-numarasi Nene Hatun Hayatı - Erzurumlu Nene Hatun'un savaş sonrası hayatı, fakirlik ve çaresizlikle geçti

Deri ceketiniz diğer kumaş ceketlerden pahalı ve kullanımı nazi işçiliği çok isteyen ürün olduğu için terzilerde değil derimont tamircilerinde yaptırın veya deri makinesi olan terzi arkadaşlarımızda tecrübeli bir terzi çok güzel işçilik çıkarabilir

Bu sebep dolayısıyla deri ceket tamiri konusunda 50 yılı aÅŸan deri sektörü tecrübemizle ve deneyimli ustalarımızla Erzurum Deri olarak size hizmet vermek için buradayız.

Deri Ceketiniz Hakkında Tartışma için Buraya Tıklayarak Konu Açabilirsiniz

erzurumderi-iletisim-adresi Nene Hatun Hayatı - Erzurumlu Nene Hatun'un savaş sonrası hayatı, fakirlik ve çaresizlikle geçti

Tüm deri, süet, kürk ürünlerinizin tamirat ve boyama işlerinde.
Ürününüz teslim tarihinden itibaren 3 ila 7 gün içerisinde tamiri bitmiş vaziyette elinize ulaşır…

Deri boyama, karartma, su geçirmez ve boya koruyucu kaplama
alanında kullanılan ilaçların tamamı,  WHO ( Dünya SaÄŸlık Örgütü ) onaylı olup.
Çevre ve insan saÄŸlığına hiçbir olumsuz etkisi bulunmamaktadır…

Gerçek Deri Ceket diÄŸer kumaÅŸ ceketlerden pahalı ve kullanımı nazi işçiliÄŸi çok isteyen ürün olduÄŸu için terzilerde deÄŸil derimont tamircilerinde yaptırın veya deri makinesi olan terzi arkadaÅŸlarımızda tecrübeli bir terzi çok güzel işçilik çıkarabilir

Bu sebep dolayısıyla deri ceket tamiri konusunda 50 yılı aÅŸan deri sektörü tecrübemizle ve deneyimli ustalarımızla Erzurum Deri olarak size hizmet vermek için buradayız.

Gerçek Deri Ceket Hakkında Tartışma için Buraya Tıklayarak Konu Açabilirsiniz

3. nesildir ( 63 ) yıldır lalapaşa mahallesi cumhuriyet caddesi gemalmaz çarşısı no 17 – yakutiye / erzurum erzurum deri’de Hizmet vermekdeyiz

Dedem Zeki KIRKKILIÇ

Babam Lütfullah Müfit KIRKKILIÇ

Kardeşim Eren KIRKKILIÇ

Emre – Eren KIRKKILIÇ

Emre hakkında 146 makale
https://erzurumderi.com.tr

Ä°lk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*